Wat is serious gaming zorg?

Serious gaming zorg is een term die de laatste tijd meer en meer opkomt. Maar wat houdt het in? Als we het een beetje ontleden komen we bij: serieus computerspelletjes spelen in de of voor de zorg. Nu, voor de duidelijkheid, we hebben het hier niet over dokters die hun medische loopbaan aanvullen met een E-sport carrière. (E-sport: professionele gamers die deelnemen aan grote online competities). Maar wat betekend serious gaming zorg dan wel? Het gaat hier over computer spelletjes die bijvoorbeeld chirurgen helpen hun operatie vaardigheden aan te scherpen. Of ze helpen jonge patiënten hun revalidatieoefeningen vol te houden.

Voordelen

Nu we weten wat het concept inhoudt, zou ik het graag willen hebben over de voordelen van serious gaming zorg. Een eerste voordeel is dat het hier om spelletjes gaat. Mensen vinden het dus leuk om ze te spelen en er mee bezig te zijn. Zeker bij kinderen en jongeren is dit al een groot pluspunt. Een tweede voordeel, dit keer meer voor artsen en andere medici, is dat serious games een veilige omgeving bieden. Een omgeving waarin mensen kunnen leren en fouten maken. Zeker voor chirurgen is dit een belangrijk voordeel aangezien er bij praktijk fouten mensenlevens in gevaar komen. Als derde en laatste voorbeeld zou ik de kostprijs willen aanhalen. De spelletjes zijn meestal ontworpen voor PC, telefoon of soms voor VR-headset. Deze kosten over het algemeen enkele honderden euro’s, stukken minder dan dure simulators.

Voorbeelden

Tot slot zou ik nog een concreet voorbeeld van Serious gaming zorg willen meegeven: Het spel underground. Dit is een spel bedoeld om leerling chirurgen hun vaardigheden te laten oefenen. Een leerling chirurg moet namelijk aan 200 oefenuren per jaar komen om zijn of haar vaardigheden optimaal te ontwikkelen. Traditioneel gebruikte men hiervoor simulators. Maar deze zijn duur en volgens veel studenten ook niet erg spannend of interessant. Daarom ontwikkelde men dit spel. Het gaat over een meisje Sari en haar robot die met de spelers hulp uit de mijnen moeten ontsnappen. Underground is avontuurlijk verslavend en leerrijk!