Wat doet een portofoon precies?

In deze blog gaan we het hebben over de portofoon. Dit is een apparaat waarmee je op afstand met elkaar kunt praten, maar toch is dit wezenlijk anders dan een mobiele telefoon of een walkie talkie. We duiken er meteen in, dus lees vooral verder.

Het verschil met een telefoon

Bij een telefoon kun je door elkaar heen praten, bij een portofoon kun je alleen ontvangen óf zenden. Niet tegelijkertijd. Dat komt omdat een mobiele telefoon een rechtstreekse verbinding maakt via de satelliet, waardoor er zowel gezonden als ontvangen kan worden. Een portofoon werkt met kanalen. Er is dus alleen verbinding met andere portofoons, waardoor het gesprek niet opgeslagen kan worden op de plek waar deze langskomt zoals met een telefoongesprek bij een satelliet. Op zo’n kanaal kan maar één portofoon tegelijk zenden, door op de zendknop te drukken neem je dan als het ware controle over het kanaal waar je op zit. Andere portofoons die op dat kanaal zijn afgestemd zullen dan horen wat je zegt.

Het verschil met een walkie talkie

Een walkie talkie kent hetzelfde principe als de portofoon, iedere afgestelde walkie talkie kan beluisteren wat een enkele ontvanger zegt. Het verschil is echter dat de verbinding van de portofoons streng beveiligd is, waardoor alleen goedgekeurde portofoons mee kunnen luisteren. Bij een walkie talkie wordt er simpelweg gebruik gemaakt van golflengtes op de korte afstand, en iedereen kan dus meeluisteren. Een stuk minder veilig dus. Bovendien kunnen portofoons over veel langere afstanden zenden en ontvangen dan dat walkie talkies dat kunnen.

Dat is het verschil

We hopen dat je na het lezen van deze blog een goed beeld hebt van wat portofoons zijn en welke verschillen ze kennen met mobiele telefoons en walkie talkies. Mocht je in de toekomst gebruik willen maken van een portofoon, bedenk dan wel dat ze relatief prijzig zijn. Je kunt ze dan wellicht beter huren!