OSB-plaat

Wanden in de woning afwerken doe je met OSB-platen

Bij elke verbouwing kunnen OSB-platen goed van pas komen. Ze zijn ontzettend veelzijdig en kunnen gebruikt worden voor vloeren en wanden, maar ook om meubels van te maken. Als je gaat verbouwen, kun je er dus maar beter voor zorgen, dat je altijd voldoende OSB-platen bij de hand hebt.

Wat is een OSB-plaat?

De afkorting OSB staat voor Oriented Strand Board. Het bestaat uit houtsnippers, meestal van naaldhout, die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Zo vormen ze een stevige plaat, die ook geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals badkamers. Ze zijn zelfs geschikt om buiten te gebruiken, mits je ze niet direct met de regen in aanraking laat komen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, zodat je voor elke klus de meest geschikte OSB-plaat kunt gebruiken. Door het gebruik van houtsnippers in plaats van hele planken hout, wordt er veel minder hout verspild, wat OSB een milieuvriendelijk bouwmateriaal maakt.

OSB-plaat

Wanden afwerken met OSB-platen

Als je bij een grondige verbouwing nieuwe wanden wilt maken, zijn OSB-platen hiervoor uitstekend geschikt. Voor een dragende scheidingswand gebruik je een dikkere variant, dan wanneer de wand geen gewicht hoeft te dragen. Je kunt een houten constructie maken en de platen hieraan bevestigen met schroeven of spijkers. Vervolgens kun je ze afwerken of gewoon zo laten. De OSB-platen hebben een industriële uitstraling, die nu erg populair is. Om dit zichtbaar te laten, kun je de OSB-wand beitsen. Schilderen of behangen is ook mogelijk. Hou er dan alleen wel rekening mee, dat je de structuur van de houtvezels zult blijven zien. Om een OSB-plaat te schilderen ga je hetzelfde te werk als bij gewoon hout. Dus eerst schuren, dan grondverf, weer schuren en vervolgens aflakken. Omdat OSB-platen in verschillende lengtes verkrijgbaar zijn, kun je kiezen voor een plaat met dezelfde hoogte als de ruimte, waar je de wand wilt maken. Dat voorkomt extra zagen en zorgt ervoor, dat je verbouwing zo klaar is. Als je kiest voor een mes-en-groefverbinding, sluiten de platen bijna naadloos op elkaar aan, zodat je een mooie gladde wand krijgt.