auto

Waarom een dashcam zorgt voor extra veilgheid

De afgelopen jaren is de technologie van dashcams enorm ontwikkeld. Vroeger was het een groot, onhandig apparaat dat veel ruimte in beslag nam en onduidelijke beelden opleverde. Tegenwoordig is de dashcam een klein apparaatje van enkele centimeters dat high-definition videobeelden levert in beide richtingen. Het is het ideale apparaat om bewijs vast te leggen wanneer er sprake is van verkeersovertredingen. Door de videobeelden kan duidelijk worden wie schuld had bij een verkeersongeval. Daarbij zullen verzekeringsclaims sneller verwerkt worden met videobewijs.

Videobewijs voor de verzekeringsmaatschappij

Doet zich een situatie voor die moeilijk is uit te leggen aan de verzekering of de politie? Dan kunnen de videobeelden van de cam alles voor u uitleggen. Denk maar eens aan aanrijdingen met wilde dieren, of afpersers die proberen de verzekering of uw bedrijf op te lichten. De opnames zullen voor de autoriteiten en de verzekeringsmaatschappij de meest betrouwbare bronnen zijn en alles nauwkeurig vertellen. Ook de snelheid van het verwerken van de verzekeringsclaim zal verbeteren. Het solide bewijs dat de videobeelden leveren aan de verzekering zorgt er voor dat de verzekeringsexpert de situatie makkelijker kan analyseren. Hierdoor zal het hele proces in hoger tempo gaan dan wanneer er geen videobewijs aanwezig is. Wanneer een ander het ongeluk heeft veroorzaakt, kunt dankzij de videobeelden voorkomen dat u voor kosten opdraait of dat uw verzekeringspremie omhoog gaat.

Beveiliging tegen inbraak

De meeste moderne cams hebben een ingebouwde functie die de camera inschakelt zodra er beweging wordt gedetecteerd. De camera begint met opnemen wanneer iemand rondom of in het voertuig is. Vaak schrikt het apparaat inbrekers af omdat videobewijs het risico gepakt te worden te groot maakt. Ook is deze ingebouwde functie zeer handig om te achterhalen wie uw auto heeft beschadigd toen deze geparkeerd stond.

dashcam

Verantwoordelijk rijgedrag

Recent onderzoek van de Yale Tribune geeft aan dat enkel het installeren van een dashcam al positieve gevolgen heeft voor de wegveiligheid, omdat bestuurders zich bewuster worden van hun rijgedrag en daardoor verantwoordelijker zijn op de weg. Het bewustzijn dat de camera eventueel ongelukken op kan nemen laat bestuurders voorzichtiger rijden, omdat ze weten dat deze beelden als bewijs worden gebruikt bij verzekeringsmaatschappijen.